конспекти уроків в рутківський джури козака швайки

· Роман В.Рутківського «Джури козака Швайки» складається з трьох частин: · Частина 1. Втеча з рідного дому · Частина 2. На Козацьких островах · Частина 3. Джури вирушають у дорогу. На уроках ми ознайомимося із другою частиною твору – «На Козацьких островах». Татарською мовою – це «вільна людина». Читання та коментування змісту твору за питаннями. · Чи сподобалися вам прочитані розділи роману В.Рутківського «Джури козака Швайки»? Чи легко було їх читати? · Назвіть імена персонажів, про яких найбільше розповідається у творі.


Тема. Козак-характерник Швайка та його юні помічники Грицик і Саник, їхнє геройство та вміння вийти з честю з найскладніших ситуацій. Мета: ознайомити учнів із новими пригодами героїв твору; прищеплювати інтерес і любов до читання художньої літератури; розвивати навички виразного читання і усного малювання, переказу,уміння фантазувати, акторські здібності, оцінювати дії та вчинки персонажів; аналізу тексту, зв’язне мовлення, навички творчого сприйняття тексту, висловлення власної думки щодо прочитаного;сприяти усвідомленню лицарства, сміливості, фізичної, духовної сили наших предків, плекати п.


Мета: систематизувати й узагальнити знання учнів щодо прочитаного роману, його героїв, поглибити знання про минуле нашого народу, дослідити мову роману;розвивати навички аналізу художнього твору, пам'ять, образне мислення, творчу уяву, пам'ять, уміння висловлювати власні думки; виховувати почуття патріотизму, прищеплювати шанобливе ставлення до славного минулого України.


Тема уроку української літератури :«Джури козака Швайки» боротьба українського народу з татарськими завойовниками. Мета уроку: допомогти учням осмислити внесок героїв твору - підлітків у визволення рідного краю від загарбників до появи Запорізької Січі; утвердити думку про духовну красу людини, яка пов’язує своє життя з історичним буттям народу; закріпити знання учнів про патріотичні твори, повторити патріотичні твори, вивчені на уроках української літератури; розвивати вміння висловлювати власні думки про проблеми, порушені у творі; розвивати творчий потенціал учнів; виховувати. почуття патрі.


Українська література 6 клас - Розробки уроків - Р. Орищин - 2017 рік - У посібнику подано розгорнуті конспекти уроків з української літератури для 6 класу за новою чинною програмою. Видання також містить календарно-тематичне планування - Володимир Рутківський. Джури козака Швайки (На козацьких островах). Творчість відомого українського письменника. Твір про волелюбних, сміливих героїв, які вміють вистояти у складних ситуаціях. Тема боротьби українських козаків проти татарської орди.


Тип уроку: урок застосування знань, умінь і навичок. Обладнання: роман «Джури козака Швайки», ілюстрації до нього, мультимедійні засоби. Перебіг уроку. Забезпечення емоційної готовності до уроку. Декламування поезії. 2. Показ слайдів про історичну основу роману. Історична основа роману В.Рутківського «Джури козака Швайки». Наприкінці XV ст. українські землі – Волинь, Чернігово – Сіверщина , Поділля, Київщина, Переяславщина – входять до Великого князівства Литовського. Основна маса населення в цей час зосереджувалася на обжитих землях Галичини, Поділля , Волині, Полісся.


вати описи природи, творчу уяву, пам’ять, Рутківського «Джури козака Швайки». культуру зв’язного мовлення; прищеплюва­ Відомий український дитячий письмен­. ти шанобливе ставлення до славного мину­ ник Володимир Григорович Рутківський. лого України. народився 18 квітня 1937 року в селі. Т и п у р о к у: урок вивчення нового ма­ Хрестителеве на Черкащині в родині вчи­. теріалу. телів.


Автор: Тутік Тетяна Миколаївна, вчитель української мови та літератури Костянтинівської СРШ І-ІІІ ст. "ПРОМЕТЕЙ" з пвп Мелітопольської районної ради Запорізької області. Мета: ознайомити учнів із життям і творчістю В.Рутківського, першою книжкою його трилогії; поглибити знання про минуле нашого народу; розвивати творчу уяву, пам’ять, культуру зв’язного мовлення; прищеплювати шанобливе ставлення до славного минулого нашого народу. Міжпредметні зв’язки: історія, українська література.


Конспект уроку за твором В.Рутківського "Джури козака Швайки". Ознайомити учнів із змістом твору, його історичною основою; навчити пояснювати поєднання у творі фантастичного і реального, аналізувати роль художніх засобів; удосконалювати вміння знаходити і коментувати описи природи, портрети персонажів, висловлювати власні судження про геройство та вміння з честю вийти із найскладніших ситуацій козака-характерника Швайки та його юних помічників Грицика та Санька; сприяти усвідомленню найважливіших цінностей моралі та етики, що роблять людину душевно. багатою і щедрою на добро, порядні.


Бінарний конспект уроку (фізичне виховання та англійська мова) Модуль: волейбол. 2018-03-21 12:37. планування 5 клас - інформатика. 2018-03-21 09:38. Урок українознавства. Календарно-обрядовий цикл українців як пам'ять тисячоліть та гарант існуван¬ня українського народу в майбутньому. Тема боротьби українських козаків проти татарської орди». Опубліковано: Наташа таран Вт, 2018-03-13 23:43. Матеріали до уроків. Урок української літератури для 6 класу за творчістю Володимира Рутківського "Джури козака Швайки". Автор: Таран Наталія Василівна, учитель української мови та літератури Маньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 Маньківської районної ради Черкаської області.


Тема. Духовна краса та виняткова сміливість героїв Володимира Рутківського. Історичне буття українського народу через світосприйняття дванадцятилітніх джур козака Швайки. Мета: допомогти учням осмислити внесок героїв твору у визволення рідного краю від загарбників задовго до появи Запорозької Січі; проаналізувати характери Санька і Грицика та зв'язок їхніх життєвих доль з історичним буттям народу; розвивати вміння висловлювати власні думки про проблеми, порушені у творі; виховувати почуття патріотизму і духовності. Тип уроку: урок узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок. Форм.


Урок містить аудіокнигу "Тишкевич", створену учителем за частиною твору В. Рутківського "На козацьких островах", яка розміщена на власному каналі на платформі You Tube; інтерактивну вікторину за попередніми розділами книги на ресурсі learningapps.org; дано можливість читання твору В. Рутківського "На козацьких островах" повністю з використанням персонального сайту учителя Тихомирової К.В. ukrland.in.ua/ Урок створений у період дистанційного […] . Проблеми, порушені у творі В. Рутківського “На козацьких островах” (із кн. “Джури козака Швайки”)". Автор: Тихомирова Катерина Валентинівна. Посада: учитель української мови та літератури.


Читати скорочено "Джури козака Швайки (скорочено)" (автор: Рутківський Володимир Григорович). Стислий переказ сюжету, опис ключових подій та змісту твору в Бібліотеці УкрЛіб. Роман "Джури козака Швайки". Стислий переказ по главах, автор переказу: Світлана Перець. Авторські права на переказ належать Укрлібу.


Дід Кудьма «Джури козака Швайки» В.Рутківського. 3. Очікувані результати: учні знатимуть зміст твору, вмітимуть його переказувати, виділятимуть головне та яскраві деталі, характеризуватимуть героїв, висловлюватимуть власні думки та враження. 4. 5. Гра «Хто швидше» 1. Де народився В.Рутківський? 2. Коли почав писати поезію? 3. Яка історична трилогія для дітей Володимира Рутківського отримала Національну премію України імені Тараса Шевченка у 2012 році? 4. Де зараз проживає В. Рутківський? 5. Чому В. Рутківський любив писати твори про історичні події пов’язані з Україною? 6. Що означає слово «ко.


Ресурс ілюструє навчальний матеріал з теми «Володимир Рутківський «Джури козака Швайки». Частина друга «На козацьких островах». Характеристика образів Санька і Грицика». Тип ресурсу: презентація. конспект уроку. Автор(и): Кравець Вікторія Марківна, учитель української мови та літератури.


Та перед тим Швайка скочив на Вітрика, випростався на по-вен зріст і довго вдивлявся з-під долоні у татарський степ. Схоже, Швайку щось дуже непокоїло. Нарешті він зістрибнув з Вітрика, взяв його за повід і повів в очерети. Земля стала пружною, під ногами зачвакала твань. Було тихо і парко. Після сухого степового повітря хлопцям стало важко дихати. Хтось, невидимий за очеретами, раз по раз гучно ляскав по воді. Чи бобри, чи велика риба. Кілька разів до мандрівців долинало запитливо сердите рохкання, і тоді Пилип надовго завмирав, вслухаючись у байдужий, не-впинний шурхіт густих очеретів.


Українська література. 6 клас: Плани-конспекти уроків на друкованій основі. Ф177050У. Автор: Загоруйко О. Я. Придбати: електронну версію. паперову версію посібника. Українська література. Шаблон уроку. Роздавальний матеріал. Урок №17 В. Рутківський «Джури козака Швайки» («На козацьких островах»). Матеріали для вчителя. Наочний додаток. Шаблон уроку. Роздавальний матеріал. 4. Матеріали для вчителя.


Час від часу на вуста Гафур-аги набігала зловтішна посмішка. Надто вже впікся цей уруський розбійник, цей невловний козак ординцям, аби здобути його мертвим. Ні, він потрібен був живий, аби шкіру з нього здерти, посадити на палю посеред улусу – хай усі побачать, що чекає на того, хто завдає лиха ординській державі! А цей завдав лиха чи не найбільше.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контурна карта 11 клас географія відповіді

історія мови контрольний переказ

решебник ефимов демидович часть 2