яка мова є державною в україні

Держа́вна мо́ва — правовий статус мови, вживання якої обов'язкове в офіційних документах та загалом у. публічних сферах суспільного життя в державі (законодавство, управління, судочинство, освіта тощо). Державна мова постає як мова національності, яка самовизначилася в даній державі. Вживання державної мови закріплюється традицією або законодавством. Термін державна мова з'явився у часи виникнення національних держав. В однонаціональних державах немає необхідності юридичного закріплення державної мови.


Державна мова — це офіційно визнана обов'язкова мова законодавства, судочинства, діловодства, навчання дітей у школах, офіційних засобах масової інформації тощо. Ст. 10 Конституції України встановила, що державною в Україні є українська мова. Це означає, що: Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Акти найвищих органів державної влади та управління України приймаються українською мовою.


Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.: Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. -


Таким чином, українська мова як державна є обов’язковою на всій території України у державній сфері, а також в публічних сферах суспільного життя, у тому числі у сфері освіти. (абзаци сьомий – дев’ятий пункту 2 мотивувальної частини) Рішення Конституційного Суду України (Велика палата) у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про освіту“ від 16 липня 2019 року № 10-р/2019. Конституційний Суд України виходить із того, що застосування та функціонування державної мови в Україні нерозривно пов’язані .


Державна мова в Україні. Державною є мова більшості корінного населення країни, тобто мова корінної національності. Державною в Україні може бути лише літературна українська мова як мова корінного народу. Українська мова – єдина національна мова українського народу. У Конституції України у ст.10 записано: “Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання й захист російської, інших мов національних меншин України. Де.


Державна мова — це офіційно визнана обов'язкова мова законодавства, судочинства, діловодства, навчання дітей у школах, офіційних засобах масової інформації тощо. Ст. 10 Конституції України встановила, що державною в Україні є українська мова. У ст. 24 Конституції закріплено недопустимість привілеїв чи обмежень за мовними ознаками (незнання української чи російської мови не може бути підставою відмови у прийнятті на роботу, але після прийняття на роботу відповідна посадова особа повинна оволодіти мовою роботи органу чи організації в необхідному обсязі). Держава гарантує вільний розвиток, в.


Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Стаття 11. Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та .


Державною мовою в Україні є українська мова.. Конституція України. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Комментарии к ст. 10. Ви також можете отримати коментарі до ст. 10 Конституція України. Юристи сайту, що спеціалізуються на конкретних сферах кодексів і законів, дадуть вичерпний коментар щодо будь-яких питань. Ваше запитання *. Інші статті розділу. Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.


25 квітня 2019 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Після підписання Президентом та опублікування Закон вступить в силу за два місяці, а деякі його положення – за два роки. Які зміни у функціонуванні української державної мови у суспільному житті передбачені документом, - розповідає Prostopravo в 2021 році.


Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається за-коном» (ст. 10). 3. 1. Українська мова – державна мова в Україні. Мова – суспільне явище, розвивається, живе й функціонує в сус-пільстві, оскільки є засобом спілкування людини. Мова – це витвір іс-торії суспільства. Форма існування мови – мовлення, тобто різномані-тне використання мови в усіх сферах громадського та особистого жит-тя. Державною (або офіційною) є мова більшості корінного населення країни, тобто мова корінної національності. Державною в Україні може бути лише літературна українська мова як мова корінного народу. У Конституції України у ст.10 записано: «Державною мовою в Україні є українська мова.


Державний статус української мови. Мова – наша соціальна ознака, в мові – наша культура, ступінь. нашої свідомості (І. Огієнко). Сьогодні українська мова має державний статус, який законодавчо забезпечує її функціонування в усіх без винятку сферах суспільного життя. Цей статус закріплений в Основному Законі держави– Конституції. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Нині цю функцію виконує Закон «Про мови в Українській РСР» від 28 жовтня 1989 року. Закон складається з 6 розділів і визначає державний статус української мови. Мовами міжнаціонального спілкування на території України закон називає українську, російську та інші.


Державною в Україні може бути лише літературна українська мова як мова корінного народу. Українська мова – єдина національна мова українського народу. У Конституції України у ст.10 записано: “Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання й захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та .


КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ. Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Стаття 92. українська мова як державна є обов`язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, діловодства, документації тощо)


Стаття 1. Українська мова як державна мова України 1. Під державною мовою розуміється мова, якій державою надано правовий статус обов'язкового засобу спілкування у публічних сферах суспільного життя. Державною мовою в Україні є українська мова на всій її території. 2. Правовий статус української мови як державної мови України передбачає обов'язкове використання української мови у сферах, які визначені цим Законом, іншими законами та нормативними правовими актами України, її захист і підтримку, а також забезпечення прав громадян на користування українською мовою як державною мовою Укр.


керуючись Конституцією України, що визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України; діючи відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99, яким встановлено, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а .


Новий закон про державну мову стосується всіх українців — ми маємо володіти українською «за замовчуванням». Але декому доведеться засвідчувати мовний рівень на іспиті, від декого вимагатимуть додаткових документів для прийняття на роботу. Когось навіть штрафуватимуть. Детально про важливі нововведення — у статті.


державною мовою в Україні є українська мова (ч. 1 ст. 10 Конституції України). -українська мова та мова національних меншин; -регіональна мова, визначена відповідно до рішень органів місцевого самоврядування; -українська мова, та мова визначена відповідно до рішень місцевих судів; -українська мова; *державною мовою в Україні є українська мова (ч. 1 ст. 10 Конституції України). Тести в ДБР (Державне бюро розслідувань).


Статус української мови як державної. Конституція України. Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Закон України "Про функціонування української мови як державної". Стаття 49. Уповноважений із захисту державної мови. 1. З метою сприяння функціонуванню української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, на всій території України діє Уповноважений із захисту державної мови. Докладніше. Державна мова в різних.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контурна карта 11 клас географія відповіді

історія мови контрольний переказ

решебник ефимов демидович часть 2