писемність та література давньої греції

Давньогрецька література — сукупність літературних творів античних авторів, що включає в себе усю творчість давньогрецьких поетів, істориків, філософів, ораторів та ін аж до кінця історії Стародавній Греції, також вона найдавніша з національних літератур Європи. Вона виникла на основі фольклору грецьких народностей. Виникнення літератури пов'язане із розпадом родових зв'язків всередині полісної громади і підвищенням особистої самосвідомості індивіда, яке ще не переходить у відокремлення від колективу.


Література давньої греції. Давньогрецька література — найвизначніше явище Стародавнього світу. Вона стала основою давньоримської літератури та нових європейських літератур. Її вплив на наступну літературну традицію величезний. Втрачено було не лише політичні й економічні здобутки, а навіть писемність. Розкопки ахейських поселень цього періоду вказують на страшний занепад матеріального і суспільного життя. Однак «темні сторіччя» не минули даремно. Упродовж цього періоду завойовники дорійці і завойовані ахейці перетворилися на один народ і стали називати себе еллінами, а свою країну — Елладою (звичні нам назви Греція і греки прийшли від римлян).


Література Давньої Греції справила вплив на значну територію під час завоювань Олександра Македонського, стала основою культури Риму, після підкорення перемогла завойовників. До сюжетів грецьких авторів звертаються митці черпаючи художнє натхнення. Практичні заняття 3-8.


Епоси написані в 8 столітті до нашої ери, розповідають про військові дії на територіях давньої Греції, про героїв легенд та історичних персонажів. «Іліада» і «Одіссея» вважалися у стародавніх греків символом мудрості, справедливості та духовності. Люди виконували їх на святах, починали і завершували ними процес навчання, по них грецькі діти вчилися читати. Гомер став прикладом для багатьох письменників того часу, а також класиків світової літератури, які черпали натхнення у великого поета античності. Саме ці поеми принесли Гомеру всесвітню популярність. Він є першим давньогрецьким поетом, який.


Литература Древней Греции и Древнего Рима. Література Стародавню Грецію і Риму справила вплив та на становлення культуру тієї часу. Багато культурних пам'яток викликають суперечки та захоплення. Ми самі її дуже нерівномірно обізнані з культурному житті античного світу у різні періоди його фінансової історії.


Стародавня Греція – це те місце, звідки бере свій початок сучасна європейська (і загальносвітова) культура. Яка історія стародавньої Греції, її культура, мистецтво, релігія, про все це ви можете прочитати у нашій статті. Один грек вартує тисячі варварів. (Олександр Македонський). Сучасна європейська, (втім, і не тільки європейська) цивілізація дуже багато в чому своїм розвитком зобов’язана стародавній Греції. Ця порівняно маленька держава зробила просто таки величезний внесок у загальносвітову культуру: медицину, політику, мистецтво, літературу, театр. І донині, давньогрецькі міфи служать джерелом натхнення для багатьох людей, вивчаються і переказуються.


З іншого боку, залишки зв'язку з культом забезпечили грецькій літературі консервативність форм, яка дозволяє сучасному дослідникові, незважаючи на втрату величезної кількості пам'ятників грецької літератури, відновити основні лінії її розвитку. В основі Г. л. лежать освіти тих же типів, які були відомі і всім сусіднім народам: робітники, військові і маршові пісні, заклинання, пісні культові та обрядові. У всіх цих утвореннях слово виступає в нерозривному зв'язку з музикою і ритмічними рухами тіла, будь то трудові операції або ритуальна танець, здійснювана одиничним особою чи кол.


Зарубіжна література 8 клас - Ніна Міляновська - 2016 рік - підручник для 8-го класу загальноосвітніх навчальних закладів - подано тексти художніх творів у повному або скороченому вигляді, які супроводжують статті про культурно-історичну епоху, про життя і творчість авторів та матеріали з теорії літератури - ДАВНЬОГРЕЦЬКА КУЛЬТУРА ТА ЛІТЕРАТУРА - АНТИЧНІСТЬ - Зарубіжна література 8 клас - Міляновська H. P. - підручник для 8-го класу загальноосвітніх навчальних закладів - подано тексти художніх творів у повному або скороченому вигляді, які супроводжують статті про культурно-історичну епоху, про.


Література стародавньої Греції. Характеристика грецької трагедії. На честь Діоніса співалися «трагедії», тобто «пісні цапів», що їх виконували одягнені в козячі шкури співаки; у цих піснях розповідалося про пристрасті Діоніса; співи супроводилися жестами, мімікою, танцями. Поступово виробилася певна форма цих «трагедій», яку остаточно встановив видатний поет-співак VII ст. Аріон і назвав цю форму «дифірамбом». Виділилася роль заспівача, який виконував дифірамб, а хор подавав йому репліки. Таким чином, виникло виконання у формі діалога, що вже було зерном театральної дії. Пізніше, у 30-х роках .


Література. Міфологія зіграла важливу роль у розвитку давньогрецької літератури, і в першу чергу в народженні епічної поезії. Прекрасними знавцями грецької міфології були поет - селянин Геопсід і сліпий співак Гомер. Їх гімни та поеми стали для нас головним джерелом знань про цю епоху. Відомим вигадником байок в Стародавній Греції був Езоп, ім'я якого відомо так само, як і ім'я Гомера. Про життя Езопа ми майже нічого не знаємо. Вперше про нього, як про історичну і досить відомої особистості, побіжно написав історик Геродот. Спираючись на твори Геродота, можна лише сказати, що Езоп був байкарем, жив на острові Самос близько 560 г. до н. е., був рабом якогось Іадмона і був за щось убитий в Дельфах.


Розглядаються найважливіші питання історії давньогрецької і римської літератур: особливості розвитку міфології, найвизначніші здобутки епосу, лірики і драми, специфіка прози - ДАВНЬОГРЕЦЬКА КЛАСИЧНА ЛІРИКА - АНТИЧНА ЛІРИКА. Давньогрецька класична лірика - антична лірика. • Соціально-історична й міфологічна основи давньогрецької лірики. • Класифікація і періодизація давньогрецької лірики, особливості видів. • Поетико-естетичний зміст і художня своєрідність лірики Давньої Греції. Соціально-історична й міфологічна основи давньогрецької лірики. У VII - VI ст. до н.е. у Давній Греції розпочинається період становлення рабовласницького суспільства, період формування полісів.


Мистецтво Стародавньої Греції. На території Середземномор'я приблизно між 800 та 200 роками до н. е. почали формуватися суспільства, в яких усе голосніше заявляли про себе приватновласницькі стосунки й мобільність окремого індивіда. За Ю. Павленком, давній грек уявляв соціальні відносини як горизонтальні, тобто взаємини в принципі рівноцінних людей, а не як вертикальні, що йдуть з висоти влади до підлеглих їй людей. Давньогрецька література також змальовувала душевні поривання людини лише тією мірою, якою вони могли бути виражені пластично.


Культура давньої греції. Х1-1Хвв. дон. е. отримали назву гомерівського періоду. Характерним явищем цього часу став надзвичайно цікавий і своєрідний геометричний стиль в мистецтві, а також записаний пізніше усний героїчний епос про Троянської війни. На основі фінікійської створюється грецька писемність, розвиваються медицина, астрономія, історія, географія, математика. На відміну від Сходу в містах-державах Греції (крім Спарти) складається республіканський лад правління. Есхіл, Софокл і Евріпід прославили грецьку літературу і театр. У творчості цих трьох великих драматургів театральне мистецтво досягло свого вищого висловлювання. Крім ліричної поезії в Греції зародився роман.


Основні періоди історії Стародавньої Греції. Історія Стародавньої Греції після дорійського вторгнення, образно кажучи, починається заново. Знову відбувається розклад первісних відносин і формування державності. Міфологія давніх греків справила вирішальний вплив на формування давньоримської міфології і релігії, в епоху Відродження вона була активно включена в європейський культурний процес. Досі до неї не слабшає і науковий, і пізнавальний, і естетичний інтерес. Наука . Тут вивчали грамоту, літературу починаючи з Гомера, музику, арифметику, малювання. Більш поглиблене вивчення цих предметів з доповненням основ астрономії і філософії продовжувалося в граматичних школах (у віці від 12 до 15 років).


Для античної літератури, як і для кожної літератури, що бере свій початок від родового суспільства, характерні специфічні риси, що різко відрізняють її від сучасного мистецтва і певною мірою ускладнюють розуміння. Персонажі античних міфів повністю олюднені, а міфотворчість розвивається головним чином у формі розповідей про героїв.


Історія Давньої Греції. Особливості формування грецької культури. У V—IV ст. до н. е. грецька культура стала однією з найрозвиненіших систем стародавнього світу. Для світогляду давнього грека класичного часу, для усієї грецької культури характерне тонке почуття природи, закладеної в ній співмірності і природній гармонії, яке по-різному було реалізовано в музиці, філософії, архітектурі, скульптурі, літературі. Особливості грецької релігії і громадські свята. Релігія була органічною частиною грецької культури і робила на неї великий вплив.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контурна карта 11 клас географія відповіді

історія мови контрольний переказ

решебник ефимов демидович часть 2