німецька література першої половини 20 століття

Повні уроки>>Зарубіжна література: Література першої половини 20 ст. Повні уроки. Тема: Література першої половини 20 ст. Мета: Ознйомлення з характерними рисами світової літератури ХХ ст. Тип уроку: навчально виховний. Література першої половини 20 ст. Історико-соціальне тло доби: падіння імперій, світова економічна криза,поява тоталітарних режимів. Перша світова війна. Період розвитку художньої культури початку XX століття отримав назву "срібного" порівняно з "золотим" пушкінським. Його прологом вважається мова Ф.М.Достоєвського на святі з приводу відкриття в Москві пам'ятника А.С.Пушкину (1880 р.), а епілогом - мова А.А.Блока "Про призначення поета" (1921 р.), також присвячена Пушкіну.


Тема: Своєрідність розвитку німецької літератури у ІІ половині ХХ століття. Курс лекций. История экономических учений. Німецький фашизм був дуже впливовим, тому після його ліквідації виникає ідеологічний вакуум, ступор. Відтак Ясперс розділяє вину на різні види: · колективну. · індивідуальну. Він пропонує почати жити з нуля, звідки і походить назва періоду "нульовий пункт" або "література руїн". Основна теза нульового періоду – "Писати великі прозові твори після концтаборів неможливо", бо досвід Другої світової війни несумісний з письмом, його неможливо викласти словами в прозі. В цей час пишуть переважно поезію.


Наприкінці XIX століття стали відчутними тривожні симптоми світового розвитку. У суспільстві, де, на перший погляд, панував правопорядок, мораль, релігія, з’явилися раптом деструктивні елементи, які не осягалися розумом: жорстока ринкова боротьба у промисловості, винищувальні імперіалістичні війни, соціальні революції тощо. Наприкінці XIX століття пролунала теза Фрідріха Ніцше: «Померли добрі боги, залишилася лише людина». Вона була підхоплена митцями декадансу, які на той час перебували в пошуках нових форм відображення реальності, шукали універсальних формул у мистецтві, експериментували.


Німецька література, або німецькомовна література — літературні твори німецькою мовою, написані в межах німецькомовного простору (Німеччина, Австрія, Швейцарія, Ліхтенштейн), а також твори, написані німецькими письменниками в еміграції (Німецька екзильна література, 1933—1945). Епохи Німецької літератури. Літературні твори раннього середньовіччя найчастіше писалися латиною. До нашого часу дійшли лише неповні письмові твори, записані в монастирях. Власне німецька література, як і більшість літератур.


У першому розділі подається навчальна програма курсу "Історія зарубіжної літератури XX століття", варіанти "Робочої програми", перелік художніх текстів для обов'язкового читання і вивчення напам'ять. У другому розділі студентам запропоновані лекційні матеріали з кожної теми, які передбачено робочою програмою.


«Історія зарубіжної літератури XX століття» - остання із гуманітарних дисциплін, якою завершується курс «Історії зарубіжної літератури» для студентів педагогічних вузів незалежно від обраної ними форми навчання. 1. Загальна характеристика німецької літератури XX сто-. ліття. Поняття «втрачене покоління». 20-ті роки стали для Ремарка переломними. Він заробляв собі на життя журналі- стикою і літературними працями. Усе це було лиш етапом для переходу до справж- ньої прози.


1. Літературні течії першої половини XX ст. У літературі періоду, що вивчається, провідні позиції займав реалізм, але, на відміну від реалізму другої половини XIX ст., який переважно описував дійсність, реалізм першої половини XX ст. критично осмислював її, тому його називають критичним реалізмом. В Англії, Франції, Німеччині, США та інших країнах у цьому жанрі були створені видатні романи, повісті, п’єси. Перша хвиля репресій супроти творчої інтелігенції в СРСР прокотилась у 20-х рр. Але найбільших ударів було завдано в 1936-1939 рр. Внаслідок сталінського терору загинули І. Бабель, М. Клюєв, М. Кольцов, О. Мандельштам, Б. Ясенський та багато інших письменників і поетів, у тому числі з України.


Презентація на тему: Література першої половини ХХ століття: тенденції розвитку, персоналії. Завантажити презентацію. Отримати код. Неоміфологізм – характерна риса літератури першої половини ХХ століття; нові міфи тісно пов'язані з проблемами цивілізації. Гомер “Одіссея” Овідій “Метамор-фози” Дж.Джойс “Улісс” Ф.Кафка “Пере-втілення”. Слайд 11.


Західноєвропейська та американська літератури впродовж першої половини ХХ ст. розвивались під знаком двох світових війн, пов’язаної з ними кризи культури і моральних засад західного суспільства. Передчуття кризи з’явилося вже наприкінці ХІХ ст., визнаного золотою добою літератури. Про неї сигналізували деградація буржуазного ідеалу, заміна просвітницької концепції культури концепцією підприємницькою. На межі ХІХ—ХХ ст. у художнє письменство входить новий персонаж — «антигерой», філістер, позбавлений принципів дрібний «крамар», комерсант. Усі вони далекі від романтичного світосприйняття героїв .


«Минуле, що не відпускає» : німецькомовні літератури другої половини ХХ століття. 1. «Розколоте небо»: дві Німенччини, дві німецькі літератури. 2. «Група 47» (Г.В.Ріхтер,А.Андрерш, Г.Белль,Г.Грасс).Тема «неподоланого минулого». 3. Ліричний гуманізм Г.Белля. Роман «очима клоуна» як суб’єктний зріз німецької дійсності 1960-х рр. 4. Постмодерністські тенденції у німецькомовних літературах. Використання національних традицій. (Г.Грасс,П.Грандке,П.Зюскінд,Е.Єлінек). Література. 1. Сучасна німецька драматургія. – К., 2003 .


Головна Література Історія зарубіжної літератури другої половини XX – початку XXI століття. < Попер. ЗМІСТ. У художественноестетіческом плані в німецькій літературі після 1945 р не зникло вплив експресіонізму, який, правда, вже пройшов свій пік. Але його вплив відчувався в творчості В. Борхерта, Г. Грасса. У літературі також проявилися тенденції натуралізму, документалізма, зокрема тяжіння до відтворення "шматків життя". Серед філософських течій панував екзистенціалізм, в розробку якого особливий внесок внесли німецькі мислителі Карл Ясперс і Мартін Хайдеггер.


Особливості розвитку літературного процесу Німеччини у 20 ст. Важливо не оминути увагою той факт, що 20 століття затвердило в історії людства трагічне світовідчуття, а в якості ключових понять - війну і насилля, технократизовану свідомість, екологічну катастрофу, кризу гуманістичних ідеалів. Варто зазначити, що наприкінці 19 століття письменники Німеччини відставали від своїх європейських сусідів. Вони орієнтувалися на вузьку регіональну проблематику. Поширення набула, так звана, література рідної сторони. Ключове слово у цьому визначенні - Heimat - розумілося не як німецька вітчизна в цілому, а як рідна сторона, звідки був родом письменник, і яку він відтворював в усіх подробицях.


§39. Література. У першій половині XX ст. в США спостерігався бурхливий літературний розквіт. Відомим американським романістом був Теодор Драйзер, автор романів «Дженні Герхардт», «Сестра Керрі» та «Американська трагедія». У 1925 р. вийшов у світ роман Френсіса Скотта Фіцджеральда «Великий Гетсбі», який відразу ж знайшов прихильність у читачів. Видатне місце у світовій літературі XX ст. посідає Ернест Хемінгуей, автор загальновідомих антивоєнних творів «Прощавай, зброє!», «По кому подзвін», збірки новел «Сніги Кіліманджаро».


Під німецькою літературою в широкому сенсі розуміються також праці з інших дисциплін, що мають особливу літературну цінність, наприклад з історії, історії літератури, соціальних наук або філософії. Жанрова приналежність також може змінюватись, так літературою можуть називатися особисті щоденники або листування. У першій половині XII в. діють поети-священики Конрад Поп, що дав Німеччині " Пісня про Роланда "та Лампрехт, який обробив поему про Олександра - "Пісня про Олександра". В XVI столітті багата література байок і новел, теж не вирізняються вишуканістю форми, але грубо-веселих і сатирично-різких.


Німецький інтелектуальний роман. Г.Гессе (аналіз «Гри в бісер»), Г.Манн, Т.Манн, А.Дьоблін. Міфопоетика австрійської літератури. 4. Становлення американської літератури у ХХ столітті. Ш.Андерсон, Г.Стайн, Дж.Стейнбек, Р.Фрост, Дж. Дос Пассос. та ін. Семінар 1. Поетичне новаторство першої половини ХХ століття Мета: виявити нові тенденції у розвитку поезії План: 1. Г.Аполлінер і синтез мистецтв. 2. Вірш-річ як втілення принципів скульптури.


«Світова література у першій половині ХХ століття розвивалася під впливом подій історії. Важливе місце у літературі належить антивоєнної темі. Її витоки – у світовій війні 1914-1918 років. Європейська художньої літератури ХХ в. зберігає вірність класичним традиціям – цей витвір англійського романіста Д. Голсуорсі, німецького письменника Т. Манна Р.Белля, французьких письменників А.Труайя, Р. Роллана, А.Франса і багатьох інших. І це відрізняє його від інших напрямів культури. У той самий час європейська література зазнала впливу модернізму, що передусім проявляється у поезії.


Доля реалізму в літературі І пол. ХХ ст., його еволюція та модифікації, пошуки нових засобів і форм художнього вираження. Елітарна та масова культура. Учень (учениця): визначає розвиток модернізму і авангардизму як провідні тенденції літературного процесу першої половини ХХ століття; висловлює судження про суспільно-історичний розвиток світу в І пол.


Філософія Другої половини 19 століття відзначена РОЗВИТКУ комуністічніх теорій Маркса и Енгельса, а Ніцше, Гайдеггер и Гадамер продовжувалі відстоюваті традіційну німецьку філософію. література німеччіна рільке манн. Німеччіна - країна Великої Культури з могутнім корінням. Імена Г. Шютц, І.С. Баха, Р. Вагнера, Й. Брамса, Ф. Мендельсона-Бартольді та ін - в музіці, А-Дюрера, Л. Кранаха, Т. Ріменшнайдера, Е.Л. Кірхнера та ін - в Образотворче містецтві, І.В. Гете, Ф. Шіллера, Г. Гейне, Е.Т.А. Гофмана, Т. Манна та ін - в літературі мают Світову Популярність и являютя собою Явища НЕ Тільки німецької, а й Світової культури.


нова українська література, українська література 9 клас нова програма, літературна течія. Реалістичні течії другої половини XIX століття в українській літературі. Побутово-просвітницький реалізм: письменники демократизовано звертаються до життєвого матеріалу, у художніх творах з'являються представники різних соціальних верств, митець свідомо втілює радощі та хвилювання своєї епохи і розкриває певний настрій часу. Експресіонізм — одна з авангардистських течій в літературі та мистецтві першої чверті XX ст., представники якої проголошували єдинодійним духовний світ людини, що часто поданий у фантастичному чи гротескному ракурсі. Ознаки експресіонізму


Мистецтво першої половини ХХ століття — презентація з будь-якого предмету на порталі GDZ4YOU — з нами вчитись дійсно легко, відчуй це! . Найбільш типовим представником іншого напряму в музиці – конструктивізму – був німецький композитор Пауль Хіндеміт. До цього ж напряму належали і французькі композитори, що входили у творче об'єднання «Шістки»: Луї Дюрей, Даріюс Мійо, Артюр Онеггер, Френсіс Пуленк, Жорж Орик та Жермена Тайфер. Елементи конструктивізму спостерігаються і в творах відомого французького композитора Еріка Саті.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контурна карта 11 клас географія відповіді

історія мови контрольний переказ

решебник ефимов демидович часть 2