література західної україни до 1939 року

Зміст. Література Західної України до 1939 року. Літературні угрупування №1. Жанрово-тематичне розмаїття творів. Лірика. Проза. Драматургія. Література Західної України до 1939 року. Для літературного процесу у Західній Україні у 1930-х роках ХХ століття була характерна політизація, та він збагатився багатьма новими іменами. Західноукраїнських письменників можна поділити на три групи: І група – прихильники націоналістичного напрямку: У. Самчук, О. Бабій, Ю. Клен, Є. Маланюк, О. Ольжич, О. Теліга, Л. Мосендз. ІІ група – «Пролетарські письменники» (орієнтація на СРСР): В. Бабинський, О. Гаврилюк.


Українська література. Рівень стандарту. 11 клас. Авраменко. ПЕРЛИНИ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ. Спостереження. 1. Розгляньте світлини й виконайте завдання. Східні Бескиди. Лемки. A. Який регіон України зображено на першій світлині? Знайдіть на карті Східні Бескиди. Б. Опишіть народні костюми. B. Що ви знаєте про лемків? 2. Прочитайте матеріал про розвиток літератури на західноукраїнських землях. Відомості про лірику, прозу й драматургію оформте в зошиті як таблицю. Розвиток літератури в Західній Україні (до 1939 р.). Історичні обставини. 1919 р. за підтримки Антанти Західна Україна була ок.


Навчальний матеріал до заняття. Література Західної України до 1939 року. Для літературного процесу у Західній Україні у 1930-х роках ХХ століття була характерна політизація, та він збагатився багатьма новими іменами. Західноукраїнських письменників можна поділити на три групи: І група – прихильники націоналістичного напрямку: У. Самчук, О.Бабій, Ю. Клен, Є. Маланюк, О. Ольжич, О. Теліга, Л. Мосендз.


Література в Західній Україні — презентація з української літератури на порталі GDZ4YOU — з нами вчитись дійсно легко, відчуй це! . ІСТОРИЧНІ УМОВИ РОЗВИТКУ ЛІТЕРАТУРИ В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ ДО 1939 Р. За підтримки Антанти у 1939 р. Польща окупувала Західну Україну. Прагнення поляків асимілювати українців: А) Закриття у 1924 р. українських шкіл і ліквідація українських кафедр у ВУЗах. Б) Обмеження доступу української молоді на державну службу.


Мета: ознайомити учнів з літературою в Західній Україні до 1939 року, з біографічними відомостями Богдана-Ігоря Антонича; розкрити особливості поетичного таланту митця; навчити учнів бачити й відчувати красу навколишнього світу, розвивати мовлення, навички виразного читання; виховувати високу культуру почуттів. Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.. Конспект на урок Українська література скачати.


Література в Західній Україні (до 1939 року). (Огляд.) Б.-І. Антонич. Саме тому можна відзначити, що автономність сприяла високому розвиткові літератури в Західній Україні до 1939 року. Про ці літературні процеси, а також одного з найяскравіших поетів цієї доби Б.-І. Антонича ми будемо говорити сьогодні на уроці. ІІІ.


Украинская литература за пределами Украины. Литература в Западной Украине (до 1939 года). При поддержке Антанты в 1919 году Польша оккупировала Западную Украину, Румыния - Буковину и Бессарабию, Чехо - Словакия - Закарпатскую Украину. Украинская литература на западноукраинских землях между двумя мировыми войнами была открытой до новых художественных тенденций, происходящих в Украине и на Западе. Соцветия художников и разнообразие их творческих исканий свидетельствуют о поисках нового, нетрадиционного изображения мира и человека.


Хоча для літературного процесу у Західній Україні у 1930-х роках ХХ століття була характерна політизація, та він збагатився багатьма новими іменами. Західноукраїнських письменників можна поділити на три групи: І група – прихильники націоналістичного напрямку: У. Самчук, О. Бабій, Ю. Клен, Є. Маланюк, О. Ольжич, О. Теліга, Л. Мосендз. 3. Літературні угрупування №1. Група «Митуса», що виникає у Львові. До неї входили поети Р. Купчинський, О. Бабій, В. Бобинський, Ю. Шкрумеляк, М. Матвіїв-Мельник, Л. Лепкий, художник П. Ковжун. Назва «Митуса» походить від імені.


Для літератури Західної України (до 1939 р.) характерні: ü автономність; ü відкритість зарубіжним традиціям і новітнім. процесам. Основну частину території західноукраїнських земель мали чотири воєводства Західної України (Львівське, Волинське, Тернопільське, Станіславське), що належали до складу Польської держави, становили 25% території і майже 28% населення всієї країни. Українці були найчисленнішою меншістю міжвоєнної Польщі, яка в цей період належала до країн із найвищим відсотком національних меншин. Хоча для літературного процесу у Західній Україні у 1930-х рр. ХХ ст. була характерна політизація, він все ж збагатився багатьма новими іменами.


Українська література за межами України. Література в Західній Україні (до 1939 року). За підтримки Антанти в 1919 році Польща окупувала Західну Україну, Румунія – Буковину і Бессарабію, Чехо – Словаччина – Закарпатську Україну. Уряд Речі Посполитої прагнув асимілювати українців: закривалися українські школи, у Львівському університеті були ліквідовані українські кафедри, обмежували доступ молоді у вищі навчальні заклади та на державну службу.


ПЛАН ВИВЧЕННЯ ТЕМИ 1. Історико-культурна характеристика міжвоєнного двадцятиліття. 2. Досягнення в прозі. 3. Особливості розвитку поезії. 4. Діяльність вояків ОУН УПА. ДЖЕРЕЛОЗНАВЧА БАЗА Матеріали підручників 1. Мовчан Р. В., Ковалів Ю. І., С. 35–36. Інтернет-джерела 1. www.info-library.com.ua/books-text-11165.html ЗАВДАННЯ 1. Опрацювати матеріали до теми. 2. Скласти конспект. 3. Підготувати реферат (презентацію) до теми. 4. Дібрати…


Література в Західній Україні (до 1939 р.) · Яким був статус західноукраїнських земель напередодні 1939 р.? · Чи були у західноукраїнського населення підстави для незадоволення своїм становищем? · Які політичні партії діяли на західноукраїнських землях у 1921-1939 рр.? 3. Викладання нового матеріалу. 3.1.Тема заняття . 1929 року на Україні почався масовий соціальний і національний терор: примусова колективізація і ліквідація селянства, як стану, загальне нищення української культури. І в тому ж році Осьмачка друкує вірш «Деспотам», що кінчається словами: «Нехай у лапах вашої гордині в безодню тріпає земля, на бій із вами виступить однині душа знеможена моя».


ПЛАН ВИВЧЕННЯ ТЕМИ 1. Історико-культурна характеристика міжвоєнного двадцятиліття. 2. Досягнення в прозі. 3. Особливості розвитку поезії. 4. Діяльність вояків ОУН УПА. ДЖЕРЕЛОЗНАВЧА БАЗА Матеріали підручників 1. Мовчан Р. В., Ковалів Ю. І., С. 35–36. Інтернет-джерела 1. www.info-library.com.ua/books-text-11165.html ЗАВДАННЯ 1. Опрацювати матеріали до теми. 2. Скласти конспект. 3. Підготувати реферат (презентацію) до теми. 4. Дібрати…


Вивчення нового матеріалу 1. Повідомлення учнів про літературу в Західній Україні в 30-ті роки ХХ ст. (оглядово). Західноукраїнська література в 30-ті рр. ХХ ст. збагатилася багатьма новими іменами. Серед поетів виділялися Роман Купчинський, Олег Бабій, Юра Шкрумеляк, Микола Матіїв- Мельник, з молодшого покоління — Богдан Кравців, Богдан-Ігор Антонич, Святослав Гординський. Із Західною Україною була тісно пов’язана творчість емігрантів зі Сходу, які оселилися в Празі, Варшаві і Львові, — Юрія Косача, Олександра Олеся, Олега Ольжича, Євгена Маланюка та ін. Для тогочасного літературного процесу .


Украïнська лiтература. Каталог online книг без регистрации бесплатно и без регистрации. Романы, фантастика, детектив, история, сказки, классика, поэзия, переводы, документация, песни. ☰ Каталог Главная ⤷ Помощь сайту Фантастика ⤷ Отечественная фантастика ⤷ Социалистических стран ⤷ Зарубежная фантастика ⤷ Разное Детективы ⤷ Зарубежные детективы ⤷ Русские детективы Проза ⤷ Белорусская проза ⤷ Русская проза ⤷ Древнекитайская проза ⤷ Русская классика ⤷ Довоенная литература ⤷ Зарубежная проза ⤷ Европейская проза ⤷ Драматургия ⤷ Античная проза ⤷ Проза 90-х Женская полка ⤷ Любовные романы ⤷ Толкование.


Літерату́ра украї́нської діа́спори або украї́нська еміграці́йна літерату́ра — література, написана українськими письменниками в еміґрації, які з політичних, економічних, релігійних причин виїхали з України на постійне або тривале проживання за кордоном. Діаспорна література — результат переселення літераторів насамперед через численні політичні репресії на території України в 20 столітті. Видатним письменником, визнаним в сучасній Україні, був Улас Самчук, який з 1948 року переїхав до Канади і був одним із засновників ОУП «Слово» (1954). Центром української еміграції до 1939 року був Берлін.


Мета : показати автономність, відкритість літератури в Західній Україні зарубіжним традиціям і новітнім процесам, високий розвиток літератури в Західній Україні до 1939 р. Яскраве поетичне гроно: Б.-І. Антонич, С. Гординський, Ю. Липа. Проза В. Стефаника, О. Кобилянської, І. Вільде, О. Турянського. Історична проза Б. Лепкого, Ю. Опільського, Катрі Гриневичевої; розвивати навички самостійної роботи з різними джерелами інформації, узагальнення у вигляді поняттєвої таблиці, виділення головного, знаходження причиново-наслідкових зв’язків, усне зв’язне мовлення; виховувати інтерес до вивчення украї.


Українська література за межами України. Література в Західній Україні (до 1939 року). За підтримки Антанти в 1919 році Польща окупувала Західну Україну, Румунія – Буковину і Бессарабію, Чехо – Словаччина – Закарпатську Україну. Уряд Речі Посполитої прагнув асимілювати українців: закривалися українські школи, у Львівському університеті були ліквідовані українські кафедри, обмежували доступ молоді у вищі навчальні заклади та на державну службу.


Із Західною Україною була тісно пов’язана творчість емігрантів зі Сходу, які оселилися и Празі, Варшаві і Львові, — Юрія Косача, Олександра Олеся, Олега Ольжича, Євгена Маланюка та ін. Для тогочасного літера турного процесу була характерна значна політизація. Письменники розділилися на три основні групи. Прихиль ники націоналістичного напряму згуртувалися навколо журналу і Вісник» , , редагованого Дмитром Донцовим. До них належали Улас Самчук, Олесь Бабій, Юрій Клен, поети — члени так званої квадриги — Євген Маланюк, Олег Ольжич, Олена Теліга, Лео нід Мосендз.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контурна карта 11 клас географія відповіді

історія мови контрольний переказ

решебник ефимов демидович часть 2